Artis3

Tratamentul Tumorilor Cutanate cu Laser si Radiofrecventa

Este o metoda foarte eficienta de tratament a formatiunilor tumorale benigne (necanceroase) de la nivelul pielii, din orice zona a corpului.

Se poate folosi si in cazul tumorilor dovedit canceroase cu conditia exciziei in limite de siguranta oncologica.

Marele avantaj al laserului cutanat cu CO2- asa numitul bisturiu laser este dat de puterea foarte mare pe o suprafata foarte mica ceea ce permite excizii riguroase si precise cu hemostaza in acelasi timp - deci fara sangerare. Precizia in excizie permite eliminarea celor mai diferite tumori si din regiuni dificile ale corpului (nas, ureche, pleoape gura, regiunea genitala).

Prin realizarea unei margini de excizie foarte fine si cicatricea obtinuta este foarte discreata.Trebuie sa combatem mereu “mitul” conform caruia cu laser nu ramin cicatrici. Este un bisturiu mai sofisticat, dar care lasa intodeauna cicatrici fine atunci cand se depaseste in profunzime dermul - stratul mijlociul al pielii- situatie care se intimpla in majoritatea cazurilor.

In cazul tumorilor benigne poate fi folosita cu success vaporizarea laser a tumorii care va lasa o cicatrice minima foarte discreta in timp, mult mai putin vizibila decat o cictraice care a fost suturata.

Atunci cand exista cea mai mica suspiciune cu privire la natura tumorii se va prefera excizia cu laser la distanta de tumora care urmeaza sa fie supusa unui examen histopatologic care va preciza natura tumorii, putand fi necesara o reexcizie.

Principalele tipuri de tumori care pot fi tratate cu laser sunt: keratoza actinica si solara, condiloame acuminate, nevi dermali, granuloame, neurofibroame, nevi sebacei, rinofima, veruci, leziuni pigmentare superficiale, xantelasma, carcinoame bazocelulare si spinocelulare sub un centimetru.

Cand interventia chirurgicala este efectuata de un chirurg plastician calificat, complicatiile nu sunt frecvente, iar daca apar sunt minore. Cu toate acestea, in orice operatie exista riscuri asociate chirurgiei si complicatii specifice asociate acestei proceduri. Intotdeauna in chirurgia laser pacientul va purta ochelari de protectie.
Operatia va fi planificata dupa un consult prealabil, eventual asociat cu un consult de specialitate in dermatologie si oncologie. Interventia va fi efectuata in clinica de chirugie plastica Artis3. Rareori medicii pot recomanda ca pacientul sa ramana internat pentru o zi.
In general se foloseste anestezia locala, uneori o simpla crema anestezica fiind suficienta.
Interventiile sunt scurte de la cateva minute la maxim o jumatate de ora. In functie de tipul de tumora ea poate fi excizata marginal, poate fi vaporizata sau poate fi excizata cu limita de siguranta urmata de sutura defectului.
Vindecarea este foarte rapida si nedureroasa. Pentru tumorile mici , nesuturate, se va forma o mica crusta negricioasa care va cadea in cateva zile, maxim 10-12. Nu inlaturati crusta si nu provocati sangerari, aplicati frecvent creme hidratante. Dupa formarea cicatricii este nevoie de 6-9 luni pana la obtinerea aspectului definitive. Nu expuneti cicatricea la soare cel putin 3 luni si folositi in primul an creme cu factor de protectie ridicat pentru a evita hiperpigmentarea cicatricii.