Artis3

RINOPLASTIE

Rinoplastia sau chirurgia remodelarii nasului, este una din cele mai frecvente proceduri din chirurgia plastica.

Cu ajutorul rinoplastiei se poate modifica:

  • marimea si forma nasului,
  • reduce diametrul narilor,
  • se poate modifica unghiul dintre nas si buza superioara.

Se poate corecta de asemenea:

  • un defect din nastere,
  • urmele unui accident,
  • se pot ameliora unele probleme legate de respiratie.

  Daca te gandesti sa iti faci o rinoplastie, aceste informatii iti vor furniza cunostinte de baza asupra procedurilor: in ce cazuri interventia este folositoare, cum este efectuata si la ce rezultate sa te astepti. Aceste informatii nu pot raspunde tuturor intrebarilor tale deoarece foarte multe depind de cazul particular al fiecaruia si de medical care opereaza.

Nu ezitati sa consultati medicul in legatura cu orice intrebare pe care o aveti.

Rinoplastia iti poate imbunatati aspectul fizic si reda increderea in sine. Inainte de a decide daca doresti sa faci aceasta interventie, gindeste-te bine la ceea ce astepti de la aceasta operatie si discuta cu chirurgul tau.

Cei mai buni candidati la rinoplastie sunt persoanele care isi doresc imbunatatirea aspectului exterior. Daca beneficiezi de o stare de sanatate buna, un psihic stabil si esti realist in asteptarile tale, atunci rinoplastia este ceea ce cauti. Rinoplastia poate fi efectuata in scop estetic, pentru a corecta defecte din nastere sau pentru a corecta defecte de respiratie.

Varsta trebuie de asemenea luata in considerare. Multi chirurgi prefera sa nu opereze adolescenti decat dupa ce acestia au incheiat perioada de explozie de crestere – fetele in jurul varstei de 14-15 ani si putin mai tarziu pentru baieti.

Cand interventia chirurgicala este efectuata de un chirurg plastician calificat, complicatiile nu sunt frecvente iar daca apar sunt minore. Cu toate acestea exista intotdeauna o posibilitate de ca acestea sa apara, inclusiv infectii, sangerari ale nasului sau reactii la anestezie. Poti reduce riscurile la care te expui urmand indeaproape indicatiile chirurgului tau atat inainte cat si dupa interventie.

Dupa interventie pot aparea sangerari ale unor vase mici de sange sau mici puncte rosii pe suprafata pielii care de obicei sunt minore. In privinta cicatricilor, atunci cand interventia este realizata prin interiorul nasului, nu raman cicatrici vizibile. Cand se foloseste o tehnica deschisa sau cand procedura impune micsorarea narilor, mici cicatrici situate la baza nasului sunt de obicei vizibile.

In aproximativ un caz din 10 se impune o a doua interventie, pentru a corecta mici deformatii. Asemenea cazuri sunt neprevazute si se pot intampla si celor mai experimentati si talentati chirurgi, sau pot fi de la inceput planificate in cazul interventiilor dificile. Interventia de corectie este de obicei minora.

Este esential sa comunici bine cu chirurgul tau. In consultatia initiala chirurgul te va intreba cum doresti sa iti arate nasul, va evalua structura nasului si va discuta cu tine posibilitatile existente. Iti va explica de asemenea factorii care influenteaza procedura si rezultatele. Rezultatul va fi influentat de structura oaselor nazale, de cartilaje, de forma fetei, grosimea pielii, varsta si desigur de ceea ce deja iti imaginezi despre viitorul tau nas.

Chirurgul tau iti va explica de asemenea tehnicile si tipul de anestezie pe care le va folosi, aparatele de care va avea nevoie, riscurile si costurile interventiei. Comunica chirurgului tau daca ai suferit interventii anterioare la nas sau daca te-ai accidentat la nas chiar daca aceasta s-a intamplat cu multi ani inainte. De asemenea ii vei comunica chirurgului tau daca suferi de o alergie sau dificultati de respiratie, daca esti sub tratament medicamentos, folosesti vitamine sau daca fumezi.

Nu ezita sa ii adresezi doctorului tau orice intrebare legata de ceea ce astepti de la aceasta operatie sau lucrurile care te ingrijoreaza in legatura cu aceasta.

Chirurgul tau iti va da instructiuni in legatura cu felul in care sa te pregatesti pentru operatie, ce sa mananci sa bei, in legatura cu fumatul, medicamentele sau vitaminele si despre cum sa iti speli fata. Daca urmezi cu strictete aceste indicatii vei contribui la bunul mers al operatiei.

In cadrul pregatirilor pentru operatie te vei asigura ca dupa interventie va exista cineva care sa te duca acasa si care sa te ajute o zi sau doua daca este nevoie.

Unde va fi efectuata interventia?

Rinoplastia va fi efectuata in cadrul clinicii de chirurgie plastica. De obicei se executa in ambulator pentru a nu mari costurile interventiei. Procedurile complexe insa pot solicita o scurta perioada de internare.

Tipuri de anestezie

Rinoplastia poate fi efectuata sub anestezie locala sau generala, in functie de marimea interventiei si in functie de tipul de anestezie pe care il prefera chirurgul.
Sub anestezie locala, nasul si zona inconjuratoare va fi amortita. Vei fi treaz in timpul interventiei, dar relaxat si insensibil la durere. In schimb, cu anestezie generala vei dormi in timpul operatiei.

Interventia

Rinoplastia dureaza de obicei intre o ora si doua, in functie de complexitatea procedurilor efectuate. In timpul operatiei pielea nasului este separata de structura de oase si cartilaje, care apoi sunt sculptate pentru a se obtine forma dorita. Felul in care se modeleaza depinde de natura problemei tale si de tehnica preferata a chirurgului. In final pielea va reimbraca noua forma a nasului tau.

Multi chirurgi plastici prefera sa execute interventia prin interiorul nasului, efectuand incizia in interiorul narilor. Altii prefera o procedura deschisa, cu precadere in cazurile mai complicate; vor efectua o mica incizie de-a lungul columelei, segmentul vertical care desparte narile.
Dupa ce interventia a fost efectuata, este posibil sa ti se aplice pansament sau chiar o mica mesa in nas pentru a se mentine forma septului- peretele despartitor dintre cele doua cai nazale.

Dupa operatie – mai ales in timpul primelor 12 ore – iti vei simti fata umflata, te va durea nasul si s-ar putea sa ai o durere surda de cap. Orice discomfort poate fi atenuat cu medicamente prescrise de chirurgul tau.
Vei remarca ca umflaturile si vanataile din jurul ochilor se vor mari la inceput atingand apogeul dupa doua sau trei zile. Pentru a ameliora umflaturile si pentru a te simti mai bine poti aplica comprese reci. In orice caz te vei simti mult mai bine decat vei arata. Majoritatea umflaturilor si vanatailor ar trebui sa dispara in aproximativ doua saptamani. (Cateva umflaturi usoare – nesesizabile decat de tine si chirurgul tau – vor ramane pentru cateva luni.)

O mica sangerare este normala in primele zile dupa interventie si este posibil sa simti o oarecare rigiditate pentru cateva saptamani dupa. Chirurgul te va sfatui probabil sa nu iti sufli nasul timp de o saptamana sau doua, pana cand se vindeca tesutul. Daca ai bandaje nazale, acestea vor fi indepartate dupa cateva zile si te vei simti mult mai confortabil. Pana la sfarsitul primei sau celei de-a doua saptamani cel mult toate bandajele, atelele si firele de sutura vor fi indepartate.

Dupa majoritatea rinoplastiilor pacientii pot iesi din casa in una, doua zile si se pot reintoarce la scoala sau la o munca sedentara intr-o saptamana. Va dura insa cateva saptamani pana isi vor intra in forma.

Chirurgul tau iti va furniza mult mai multe informatii in legatura cu modul in care iti vei relua gradual activitatile normale. S-ar putea sa includa sugestii de genul: evita activitatile care implica eliberarea de multa energie (alergarea, inotul, aplecarile, relatiile sexuale – orice activitate care mareste tensiunea) pentru doua sau trei saptamani. Evita sa iti lovesti sau sa iti freci nasul sau sa il expui la soare pentru opt saptamani. Cand indepartezi cosmeticele sau cand iti speli capul foloseste miscari usoare.

Poti purta lentile de contact cat de curand doresti, dar nu si ochelari. Odata ce atela a fost indepartata ochelarii vor trebui lipiti cu o banda de frunte sau sprijiniti pe obraji pentru urmatoarele sase saptamani, pana cand nasul tau este complet vindecat.

Pentru viitoarele luni chirurgul va planifica consultatii frecvente cu scopul verificarii progreselor in vindecare. Daca intre vizite ai simptome neobisnuite sau ai intrebari legate despre ce poti sau nu poti sa faci, nu ezita sa iti intrebi doctorul.

In zilele urmatoare operatiei cand fata ta este umflata si plina de vanatai, este foarte posibil sa te simti putin mai trist. De fapt este chiar normal si de inteles ca pacientii sa se simta depresivi dupa o interventie chirurgicala.

Dar fi sigur ca aceasta stare este trecatoare. Zi de zi nasul tau va incepe sa arate mai bine si starea de spirit se va imbunatati. Intr-o saptamana sau doua nu va mai parea ca ai suferit o interventie chirurgicala.

Totusi, insanatosirea este un proces gradual. Umflaturi insesizabile pot fi prezente chiar luni, cu precadere in varf. E posibil ca rezultatul final al rinoplastiei sa fie vizibil dupa un an sau mai mult.

Prețuri începând de la 3700€, care includ:

  • Operația
  • Anestezia
  • Ziua de spitalizare 
  • Reintervenția în caz de posibile complicații timp de 7-14 zile
  • Controalele post-operatorii
  • Analizele de sânge 
  • Mesele 
  • Medicamentația post-operatorie