LIPOASPIRATIE
Lipoaspiratia (Liposuctia) este o procedura care ajuta la sculptarea corpului prin indepartarea grasimii nedorite din anumite regiuni, inclusiv:
- abdomen,
- solduri,
- fese,
- coapse,
- genunchi,
- brate,
- barbie,
- obraji si gat.
In ultimul deceniu, liposuctia, cunoscuta si sub numele de lipoplastie a beneficiat de cateva imbunatatiri.
In prezent au aparut o serie de noi tehnici, cum ar fi: lipoplastie asistata cu ultrasunete, tumescent technique si the super-wet technique, care ajuta multi plasticieni sa ofere pacientilor rezultate mai precise si vor ajuta in cadrul procesului de recuperare. Totusi, nici un tip de liposuctie nu poate substitui dieta si exercitiile, ele pot doar sa indeparteze din anumite zone grasimile care nu raspund la metodele traditionale de slabire.
Daca te intereseaza liposuctia, acest material poate sa iti furnizeze informatii de baza despre procedura:
- cand se recomanda,
- cum este efectuata si
- cum s-ar putea sa arati si sa te simti dupa interventie.
Pentru informatii mai amanuntite, este important sa va programati la o consultative, unde specialistul va va oferi toate detaliile.
- Cei mai buni candidati la lipoaspiratie
- Planificarea operatiei
- Pregatirea pentru operatie
- Interventia
- Variatii de tehnica
- Dupa interventie
- Recuperarea
Persoanele care se gandesc la liposuctie se simt adesea coplesiti de numarul optiunilor si tehnicilor care au inceput sa fie promovate azi. Totusi, chirurgul tau plastician te poate ajuta. Cand ia decizia tehnicii pe care o va folosi in cazul tau el o va cauta pe cea mai eficienta, sigura si cu costurile cele mai potrivite pentru cazul tau. Acesta este numita decizie chirurgicala, o calitate care este dobandita de-a lungul practicii chirurgicale.
Pentru a fi un bun candidat la liposuctie trebuie sa ai asteptari realiste in legatura cu ceea ce liposuctia iti poate oferi.
Cea mai buna candidata la liposuctie este femeia cu greutate normala cu piele ferma, elastica care are in anumite zone excedent de grasime. Este important ca pacienta sa nu aiba probleme de sanatate sau daca totusi exista, sa informeze specialistul. Varsta nu este un impediment, totusi pacientii mai in varsta pot avea pielea mai putin elastica, astfel incat este posibil ca ei sa nu obtina acelasi rezultat ca pacientii mai tineri.
Liposuctia reprezinta un risc mai mare pentru pacientii care au probleme medicale ca diabetul, boli de inima sau plamani, circulatie proasta sau cei care au suferit recent o operatie in zona care doresc sa se intervina.
In cadrul primei consultatii chirurgul va evalua starea ta de sanitate a pacientului, va identifica locul depozitelor de grasime si va evalua calitatea pielii sale. Chirurgul va explica metodele de modelare care ar putea fi cele mai indicate. De exemplu, daca consideri ca ai nevoie de liposuctie in zona abdominala, poti afla ca o abdominoplastie ar putea fi mai eficienta pentru ceea ce iti doresti sa obtii; sau ca o combinatie de liposuctie si UAL ar fi cea mai buna alegere. Este important sa existe sinceritate intre pacient si chirurg pentru ca rezultatele sa fie satisfacatoare.
Chirurgul tau iti va da instructiuni clare in legatura cu felul in care sa te pregatesti pentru operatie, inclusiv sfaturi despre ceea ce trebuie sa mananci, sa bei, sfaturi si interdictii; ar putea sa iti recomande sa eviti anumite vitamine, tablete cu fier si anumite medicamente. Daca contactezi o raceala sau o infectie de orice fel, in special o infectie de piele s-ar putea ca chirurgul tau sa amane operatia.
Desi este rareori necesar, s-ar putea ca doctorul tau sa recomande colectarea de sange cu catva timp inainte de operatie pentru cazul in care in timpul ei ai putea avea nevoie.
Unde va fi efectuata interventia
Lipoplastia va fi efectuata in cadrul clinicii de chirurgie plastica. Liposuctiile in care se indeparteaza un volum mic de grasime se executa in ambulator. Totusi, daca se indeparteaza un volum mare de grasime sau daca liposuctia se efectueaza impreuna cu alte proceduri o noapte de spitalizare ar putea fi necesara.
Anestezia pentru liposuctie
Diferite tipuri de anestezie pot fi utilizate in procedurile de liposuctie. Impreuna cu chirurgul tau veti selecta tipul cel mai sigur si eficient de anestezie potrivit operatiei tale.
Daca doar o mica cantitate de grasime si doar nu numar restrans de zone vor fi afectate, interventia se poate executa cu anestezie locala care amorteste doar zonele afectate. Anestezia locala este de regula utilizata impreuna cu sedative administarate intravenous, avand ca scop intentia de a te relaxa in timpul interventiei. Anestezia locala poate fi o alegere buna si in cazul unor proceduri mai extinse. Un tip de anestezie locala este blocul epidural, folosit indeosebi la nasteri.
Totusi, unii pacienti prefera anestezia generala mai ales daca se indeparteaza un volum mare de grasime. Daca vei beneficia de anestezie generala, vei fi asistat de un anestezist in timpul interventiei.
Interventia
Timpul necesar pentru o liposuctie variaza considerabil in functie de marimea zonei, cantitatea de grasime care trebuie indepartata, tipul de anestezie si tehnica folosita. Exista cateva tehnici de liposuctie care pot usura procedeul de recoltare si pot imbunatati rezultatele.
Liposuctia este procedura in care depozite localizate de grasime sunt indepartate pentru a remodela una sau mai multe zone ale corpului. Printr-o incizie fina, un tub ingust sau o canula este introdusa si folosita pentru a evacua grasimea care se gaseste sub piele. Canula este trasa si impinsa prin stratul de grasime pentru a sparge celulele de grasime si a le aspira afara. Actiune de aspiratie este realizata de o pompa cu vacuum sau o seringa mai mare, in functie de preferinta chirurgului. Daca sunt tratate mai multe zone, chirurgul se va muta la zona urmatoare urmarind sa mentina cat mai mici inciziile.
Odata cu grasimea sunt pierdute si fluide si este crucial ca acestea sa fie inlocuite in timpul interventiei pentru a preveni socul. Din aceste motive pacientul trebuie cu grija monitorizat si trebuie sa primeasca fluide intravenos in timpul si imediat dupa operatie.
Tehnicile de baza ale liposuctiei asa cum au fost descrise mai sus, sunt folosite la toti pacientii urmand aceasta procedura. Totusi, pe masura ce tehnicile au fost dezvoltate si redefinite, cateva variatii au fost introduse.
Injectarea de fluid, o tehnica in cadrul careia o solutie medicamentoasa este injectata in zonele cu grasime, fiind frecvent utilizata de chirurgii plasticieni in prezent. Fluidul – un amestec de solutie sarata, lidocaine – contribuie la inlaturarea mai usoara a grasimii, reduce pierderea de sange si asigura anestezia in timpul si dupa interventie. Injectarea fluidului ajuta, de asemenea, la diminuarea numarului de umflaturi dupa operatie.
Cantitatea de fluid injectat variază în funcţie de preferinţele chirurgului.
Un mare volum de fluide – uneori de trei ori mai mult decat volumul grasimii extrase – este injectat in cadrul tehnicii tumescente. Liposuctia tumescenta, de obicei, este aplicata pacientilor care au nevoie doar de anestezie locala. Aceasta dureaza de obicei mult mai mult decat liposuctia traditionala (uneori 4 pana la 5 ore). Totusi, datorita faptului ca fluidul injectat contine o cantitate adecvata de anestezic, nu mai este necesara anestezie in plus. Numele acestei tehnici se refera la aspectul tumescent al zonei infiltrate cu solutia de lipoliza.
Tehnica super –wet este similara tehnicii tumescente, cu exceptia faptului ca este folosita o cantitate mai mica de fluid. De obicei cantitatea de fluid este egala cu cantitatea de grasime extrasa. Aceasta tehnica necesita sedare IV sau anestezie generala si in mod normal necesita una sau doua ore de interventie.
Ultrasound-Assisted Lipoplasty (UAL). Aceasta tehnica impune folosirea unei canule speciale care utilizeaza energia ultrasunetelor. Pe masura ce aceste sunete strabat zonele de grasime, celulele adipoase explodeaza provocand lichefierea grasimii. Aceasta este apoi inlaturata prin liposuctie obisnuita.
UAL este in general folosita pentru zonele fibroase cum ar fi: regiunea posterosuperioara a spatelui si regiunea pectorala la barbati. Este de asemenea frecvent folosita in reinterventii, cand este necesara o precizie sporita. In general UAL este o procedura mai lunga decat lipoaspiratia obisnuita.
Chiar daca interventia este efectuata de un chirurg calificat si intr-o clinica de chirurgie plastica – lucru care mareste sansa obtinerii unui rezultat bun, nu exista insa nici o garantie. Desi sunt rare, pot aparea complicatii. Riscul se mareste odata cu cresterea numarului de zone tratate in aceiasi interventie sau daca zona operata este de dimensiuni mari. Inlatuarea unui volum mare de grasime si fluid poate determina cresterea timpului pentru interventie fata de interventiile pentru operatii mai mici.
Sunt de asemenea lucruri de considerat in cazul tehnicilor mai noi. De exemplu, in cazul tehnicii UAL, caldura degajata de dispozitivul pentru ultrasunete utilizat pentru a lichefia grasimea poate afecta pielea sau poate cauza leziuni tesuturilor profunde. De asemenea, trebuie sa fii constient ca desi tehnica UAL a fost folosita cu succes pe mai multe mii de persoane din intreaga lume, efectele pe termen lung ale ultrasunetelor asupra corpului sunt inca necunoscute. In tehnica tumescenta si in tehnica super-wet, lichidul anestezic injectat poate cauza intoxicatie la lidocaina (daca continutul de lidocaina al solutiei este prea mare), sau acumularea lichidului in plamani (daca este administrat prea mult lichid).
Cicatricile rezultate dupa liposuctie sunt mici si plasate strategic, astfel incat sa fie discrete. Totusi imperfectiuni in aspectul final al liposuctiei nu sunt ceva neobisnuit. Suprafata pielii poate fi neregulata, asimetrica sau chiar in exces, in special la pacientele mai in varsta. Amorteli si schimbari de pigmentare pot sa apara. Uneori, o a doua interventie poate fi recomandata.
Dupa operatie, se va scurge fluid drenat prin incizii. Uneori, un mic tub de drenaj poate fi inserat sub piele pentru cateva zile, pentru a preveni acumularea de fluid. Pentru a preveni umflarea si pentru a ajuta pielea sa se plieze mai bine pe noile contururi, s-ar pute sa porti o imbracaminte elastica pentru cateva saptamani. Doctorul iti va prescrie de asemenea antibiotice pentru a preveni infectiile.
Chiar daca se crede ca noile tehnici reduc disconfortul postoperator, este posibil sa simti durere, umflaturi, sangerari si amorteli temporare. Durerea poate fi atenuata cu ajutorul medicatiei prescrise de doctor, desi se poate sa mai simti rigiditate si durere pentru cateva zile. Este normal sa te simti putin anxioasa in zilele sau saptamanile urmatoare operatiei. Totusi acest sentiment va disparea dupa perioada de recuperare.
Insanatosirea este un proces treptat. Chirurgul iti va spune sa te misti cat de curand posibil pentru a reduce umflaturile si a preveni formarea trombilor de sange in picioare. Vei incepe sa te simti mai bine dupa o saptamana sau doua si te vei putea intoarce la serviciu la cateva zile dupa operatie. Copciile se vor indeparta sau se vor dizolva in prima saptamana sau in primele 10 zile.
Activitatile mai energice trebuie evitate pentru aproximativ o luna atata timp cat corpul continua sa se vindece. Desi majoritatea vanatailor si a umflaturilor dispar in trei saptamani, cateva umflaturi pot ramine pentru sase luni sau mai mult.
Chirurgul tau va planifica un program de intalniri pentru a monitoriza progresele tale si pentru a stabili daca mai este necesara o alta interventie.
Daca intre vizite ai simptome neobisnuite – de exemplu sangerezi sau durerile cresc brusc in intensitate – sau ai orice intrebari legate de ceea ce poti sau nu poti sa faci, suna-ti doctorul. Daca asteptarile tale sunt realiste vei fi foarte multumita de rezultatele operatiei. Vei constata ca te simti mult mai bine in majoritatea hainelor si esti mult mai lejera in noul tau trup. Iar cu ajutorul unei diete sanatoase si al exercitiilor fizice regulate, poti sa mentii noul tau aspect.
Prețuri începând de la 2500€, care includ:
- Operația
- Anestezia
- Ziua de spitalizare
- Reintervenția în caz de posibile complicații timp de 7-14 zile
- Corset elastizant
- Controalele post-operatorii
- Analizele de sânge
- Mesele
- Medicamentația post-operatorie