Blefaroplastia
Liftingul pleoapelor (numit blefaroplastie) este procedura chirurgicala prin care se indeparteaza excesul de piele, de obicei impreuna cu cantitati variabile de grasime si muschi de pe pleoapa superioara si inferioara.
Blefaroplastia poate fi efectuata impreuna cu alte interventii faciale ca liftingul facial sau liftingul sprancenelor.
Chirurgia pleoapelor poate corecta impresia de pleoape cazute sau pungile umflate de sub ochi, lucru care te face sa arati mai batrana si mai obosita decat simti.
Cu toate ca nu indeparteaza laba de gasca de la coada ochilor sau alte riduri, poate diminua cearcanele intunecate si aspectul de pungi sau pleoape cazute.
Daca te intereseaza chirurgia pleoapei, aceste informatii te vor ajuta sa intelegi lucrurile de baza din procedurile care vor fi efectuate – cand este recomandata, cum este efectuata, si la ce rezultate te poti astepta.
Pentru alte informatii suplimentare te sfatuim sa iei legatura cu specialistii nostri.
- Cei mai buni candidati la blefaroplastie
- Planificarea operatiei
- Interventia
- Dupa interventie
- Posibile complicatii
- Recuperarea
- Rezultate
Blefaroplastia poate imbunatati aspectul tau si reda increderea in sine. Inainte sa te decizi asupra acestei interventiii, gandeste-te care sunt asteptarile tale si discuta cu chirurgul tau astfel incat sa stii daca rezultatul final o sa fie conform asteptarilor.
Cei mai buni candidati pentru liftingul pleoapelor sunt persoanele cu o stare de sanatate de buna si care au o idee realista despre ce isi doresc. Majoritatea au in jurul varstei de 35 de ani sau mai mult, dar daca pleoapele cazute si pliate sunt o caracteristica de familie este posibil sa te decizi sa faci oparatia la o varsta mai tanara.
Exista afectiuni care pot face interventia de blefaroplastie mai riscanta. Acestea includ probleme cu tiroida ca hipotiroidismul sau boala lui Grave, ochii uscati sau lipsa lacrimilor, tensiunea arteriala sau alte boli circulatorii, bolile cardiovasculare si diabetul. Retina dezlipita sau un glaucom constituie de asemenea motive de precautie; consulta si oftalmologul inainte de operatie.
Primul consult cu chirurgul tau este foarte important. El va avea nevoie de istoricul tau medical complet, comunica-i acestuia orice problema de sanatate pe care o ai. De asemenea, informeaza-l asupra alergiilor de care suferi; daca iei vitamine, ce tip de tratamente urmezi si daca fumezi.
In cadrul acestei consultatii chirurgul sau o asistenta iti va verifica acuitatea vizuala si va evalua productia ta de lacrimi. Trebuie de asemenea sa furnizezi orice informatie relevanta furnizata de oftalmolog sau o inregistrare de la ultimul examen oftalmologic. Daca porti ochelari sau lentile de contact adu-le cu tine la consult.
Tu si chirurgul tau trebuie sa discutati cu atentie despre scopul si asteptarile tale de la aceasta interventie. Va trebui sa stabiliti daca se va interveni la toate cele patru pleoape, doar la pleoapele superioare sau doar la pleoapele inferioare, daca doar pielea sau si grasimea va fi indepartata si orice alte proceduri asociate.
Chirurgul iti va explica tehnicile si tipul de anestezie pe care le va folosi, aparatele de care se va folosi, riscurile si costurile interventiei.
Nu ezita sa adresezi chirurgului tau toate intrebarile pe care le ai, in special cele legate de asteptarile tale si preocuparile legate de rezultat.
Unde va fi efectuata interventia
Chirurgia pleoapei poate fi efectuata in clinica noastra de chirurgie plastica. De obicei se face in ambulatoriu, rareori este necesara internarea.
Tipuri de anestezie
Chirurgia pleoapei este de obicei efectuata sub anestezie locala - care amorteste zona din jurul ochilor - impreuna cu sedative administrate oral sau intravenos. In timpul interventiei vei fi treaza si relaxata si nu vei simti durerea. Totusi s-ar putea sa simti ca se lucreaza si un usor disconfort. Unii chirurgi prefera sa foloseasca anestezia generala; in acest caz vei dormi in timpul operatiei.
Pregatirea pentru operatie
Chirurgul iti va da instructiuni despre cum sa te pregatesti pentru interventie, inclusiv sfaturi despre ce sa mananci, bei, fumat si despre a lua sau nu anumite vitamine sau medicamente. Urmeaza toate instrctiunile primtie si intreaba daca ai nelamuriri.
Asigura-te ca dupa interventie va exista cineva care sa te duca acasa si care sa te ajute o zi sau doua in cazul in care este nevoie.
Interventia
Blefaroplastia dureaza de obicei de la una la trei ore, in functie de complexitatea operatiei. Daca ai solicitat interventia la toate cele patru pleoape, chirurgul va opera prima data pleoapele superioare si ulterior cele inferioare.
Daca sub pleoapele inferioare ai saci de grasime dar nu este nevoie sa fie indepartata pielea, chirurgul tau poate efectua o blefaroplastie transconjunctivala. In aceasta interventie incizia este facuta prin interiorul pleoapei inferioare, fara cicatrici vizibile. Este efectuata de obicei pacientilor mai tineri, cu piele mai subtire si mai elastica.
Dupa operatie, chirurgul va lubrifia ochii cu unguent si va aplica bandaje. S-ar putea sa iti simti pleoapele grele si dureroase dupa ce trece efectul anesteziei, dar toate aceste senzatii pot fi controlate prin calmantele prescrise de chirurg. Daca simti orice fel de durere, anunta imediat chirurgul.
Chirurgul tau te va sfatui sa tii capul ridicat pentru cateva zile si sa folosesti comprese reci pentru a reduce umflaturile si vanataile. Vanataile variaza de la persoana la persoana: isi ating apogeul in prima saptamana si in general dureaza cel putin de la doua saptamani la o luna. Ti se va arata cum trebuie sa iti cureti ochii lucru care poate fi dureros cam pentru o saptamana. Multi doctori recomanda picaturile de ochi daca iti simti ochii uscati sau daca te ard sau simti mancarime. In primele saptamani poti de asemenea sa ai senzatia lacrimatului excesiv, sensibilitate la lumina si o schimbare temporara a acuitatii vizuale cum ar fi vederea prin ceata sau dublarea imaginii.
In prima saptamana sau in primele doua saptamani chirurgul te va monitoriza indeaproape. Firele de sutura vor fi indepartate la cinci zile sau la o saptamana; odata ce au fost indepartate, umflaturile si pigmentarea din jurul ochilor vor disparea treptat si tu vei incepe sa te simti si sa arati mult mai bine.
Cand interventia chirurgicala este efectuata de un chirurg plastician calificat, complicatiile nu sunt frecvente si de obicei sunt minore. Cu toate acestea exista intodeauna o posibilitate de a aparea complicatii, inclusiv infectii sau reactii la anestezie. Poti reduce riscurile la care te expui urmand indeaproape indicatiile chirurgului tau atat inainte cat si dupa interventie.
Complicatiile minore care ocazional ar putea aparea dupa blefaroplastie sunt vederea incetosata sau impresia de a vedea dublu pentru cateva zile; umflarea temporara a coltului ochilor; vanatai mai mult sau mai putin extinse; o usoara asimetrie la vindecarea cicatricilor. Mici depozite de grasime pot aparea dupa scoaterea firelor, dar chirurgul tau le poate indeparta usor cu ajutorul unui ac fin.
In urma interventiei unii pacienti pot avea dificultati in a-si tine ochii inchisi in timpul somnului; foarte rar aceasta afectiune poate deveni permanenta. O alta complicatie rara poate fi « ectropion » sau caderea pleoapei inferioare. In acest caz, o noua interventie va fi necesara.
Dupa doua-trei zile ar trebui sa poti sa citesti sau sa te uiti la televizor. Totusi nu vei putea purta lentile de contact decat peste doua saptamani si chiar si atunci s-ar putea sa te incomodeze la inceput.
Majoritatea oamenilor isi reiau stilul de viata obisnuit intr-o saptamana sau zece zile. Se poate sa fi sensibila la soare, vant si alti factori iritanti pentru cateva saptamani asa ca ar fi bine sa porti ochelari de soare.
Iti recomandam sa iti limitezi cat mai mult activitatile pentru 3-5 zile si sa le eviti pe cele obositoare pentru trei saptamani. Este important sa eviti activitatile care implica cresterea tensiunii, inclusiv aplecarile ridicarile sau sporturile solicitante.
Insanatosirea este un proces treptat, iar cicatricile pot ramane usor roz pentru primele sase luni de la operatie. Insa, prin folosirea unor creme speciale acestea pot sa dispara aproape complet.
Rezultatele operatiei la ochi vor fi vizibile pentru o perioada indelungata de timp. Pentru majoritatea oamenilor aceste rezultate sunt permanente.
Prețuri începând de la 1400€, care includ:
- Operația
- Anestezia
- Ziua de spitalizare
- Reintervenția în caz de posibile complicații timp de 7-14 zile
- Controalele post-operatorii
- Analizele de sânge
- Mesele
- Medicamentația post-operatorie