Artis3

AUGMENTARE MAMARă

Prin introducerea unui implant in fiecare san, chirurgii sunt in masura sa creasca diametrul toracic cu una sau mai multe masuri ale marimii sutienului.

Daca te gandesti la o augmentare mamara, vei gasi aici informatii precum:

 • in ce caz este utila aceasta interventie
 • cum se realizeaza
 • care sunt rezultatele la care trebuie sa te astepti

Augmentarea mamara, sau mamoplastia, reprezinta un procedeu chirurgical prin care se imbunatateste forma şi marimea sanului.

 Aceasta interventie poate avea la baza mai multe motive:

 • imbunatatirea conturului corporal al unei femei care, din motive personale, considera ca sanii ei sunt prea mici
 • pentru a corecta o interventie de reducere mamara dupa sarcina
 • pentru simetrizarea celor 2 sani sau ca metoda de reconstructie mamara dupa ce au fost realizate interventii chirurgicale pe san.
 

O augmentare mamara are rolul de a imbunatati aspectul exterior si de a reda increderea de sine. In majoritatea cazurilor, rezultatele sunt pe masura asteptarilor, oferindu-le femeilor mai multa siguranta de sine si schimbandu-le perceptia despre propriul corp.

Chiar si asa, trebuie sa intelegi ca o astfel de interventie are rolul de a imbunatati aspectul fizic si nu acela de a-l face sa arate perfect.

Din acest motiv, este important sa iti creezi asteptari realiste. Astfel, cele mai bune candidate sunt femeile care cauta o îmbunatatire a aspectului exterior si nu perfectiunea.

Un implant mamar este reprezentat de o proteza formata dintr-o membrana de silicon umpluta cu gel siliconic sau soluţie de ser fiziologic. Alegerea implanturilor potrivite se face impreuna cu medicul chirurg, tinandu-se seama de dimensiunea, tipul si forma implantului.

Pentru fiecare femeie alegerea implantului este diferita si variaza in functie de forma corpului, dorintele fiecareia si stilul de viata.

Augmentarea mamara este un procedeu chirurgical bine pus la punct, dar ca orice interventie chirurgicala, are riscuri generale precum si riscuri specifice acestui tip de interventie.

Cea mai frecventa complicatie o reprezinta contractia capsulara care apare atunci cand capsula ce se formeaza in jurul protezei incepe sa se stranga. Contractia capsulara poate fi tratata in mai multe feluri: excizia capsulei, incizia acesteia, indepartarea si inlocuirea protezei mamare.

Alte complicatii pot fi reprezentate de: sangerarea postoperatorie (cu reactii inflamatorii, dureri la nivelul sanului) putand fi necesara reinterventia pentru controlul sangerarii. In ceea ce priveste infectia, aceasta apare in cazuri putine, in general la o saptamana dupa operaţie (in unele cazuri este necesara indepartarea implantului si repunerea lui dupa cateva luni de zile). .

Pot apare tulburari de sensibilitate la nivelul mamelonului (hiper-/hiposensibilitate sau parestezii) sau langa zona de incizie. Aceste tulburari dispar dupa un timp, dar sunt si paciente la care sunt permanente.

Nu exista dovezi ca implanturile mamare influenteaza fertilitatea, sarcina sau alaptarea. Daca, insa, ai alaptat in ultimul an, anterior interventiei, exista posibilitatea de producere a laptelui cateva zile dupa operatie. Poate produce discomfort, dar se trateaza cu medicatie prescrisa de medicul chirurg.

Accidental, implanturile se pot sparge sau pot pierde din continut prin aparitia unor mici solutii de continuitate, in ambele situatii fiind necesara schimbarea implantului. Ruptura implantului poate apare ca urmare a unui traumatism sau chiar la o compresie normala. Daca este un implant umplut cu ser fizilologic, acesta se desumfla in cateva ore, iar serul va fi absorbit de organism fara efecte secundare nocive.

Daca implantul este umplut cu gel siliconic pot apare urmatoarele situatii:

 • daca se rupe invelisul siliconic al protezei, dar capsula din jurul protezei ramane intreaga se poate sa nu se observe nici o schimbare.
 • daca se rupe si capsula peri-proteza, gelul siliconic se imprastie in tesuturile din jur; gelul se poate colecta in san si o noua capsula sa se formeze, sau poate migra in alte regiuni ale corpului. In ambele cazuri este nevoie de o noua interventie chirurgicala de inlocuire a protezei rupte. In unele cazuri se poate sa nu fie posibila inlocuirea totala a gelului siliconic migrat.

Ultima generatie de proteze sunt umplute cu gel siliconic inalt compresiv care nu curge chiar si atunci cand proteza se sparge.

Au fost paciente cu implanturi mamare care au descris simptome ale unor boli autoimune, cum ar fi sclerodermia si unele artrite. Aceste simptome pot include durere articulara, febra, oboseala sau dureri la nivelul sanilor. Cercetarile efectuate nu au descoperit nici o legataura intre implanturile mamare si bolile tesuturilor conjunctive.

Chiar daca nu exista nici o legatura intre implanturile mamare si cancerul de san, implanturile pot influenta detectarea mamografica a cancerului mamar. De aceea este necesara si ecografia in cazul pacientelor cu implanturi mamare.

Cu toate ca majoritatea femeilor nu au aceste complicatii, trebuie sa discuti cu medicul toate aceste aspecte pentru a fi sigura ca ai inteles toate riscurile si complicatiile care pot surveni in urma acestei interventii chirurgicale.

In cadrul consultatiei iniţiale, chirurgul trebuie sa evalueze starea de sanatate a pacientei si sa ii indice acesteia cea mai adecvata solutie tinandu-se seama de sanii si de tonusul tegumentar. Daca pacienta are si ptoza mamara, medicul poate recomanda si un lifting mamar.

Este nevoie de o discutie sincera cu medical chirurg, in care sa iti expui asteptarile si in urma carora chirurgul sa iti expuna altenativele chirurgicale cu riscurile şi limitele fiecareia.

Trebuie sa informezi chirurgul daca esti fumoatoare sau daca ai luat orice tip de medicatie. De asemenea, chirurgul te va informa cu privire la anestezia necesara operatiei, modul in care va decurge procedura, cat si despre costurile interventiei.

Pe percursul acestei discutii nu ezita sa pui toate intrebarile pe care le ai si sa ceri lamuriri acolo unde lucrurile nu sunt clare.

Vei primi instructiuni preoperatorii, inclusiv in ceea ce priveste regimul alimentar, fumatul, administrarea sau evitarea anumitor medicamente.

Pentru aceasta interventie, internarea in clinica Artis va avea o durata de 1-2 zile. Trebuie sa te asiguri ca, dupa operatie, va fi cineva disponibil care sa te conduca acasa si care sa te ajute in zilele urmatoare.

Tipul anesteziei

De obicei, interventia se realizeaza in anestezie generala, ceea ce inseamna ca vei dormi pe tot parcursul operatiei. In anumite cazuri, bine selectate, cand se face o incizie foarte mica, chirurgul poate folosi anestezia locala combinata cu un sedativ. In acest caz, vei fi treaza, dar relaxata si vei simti un minim discomfort.

Interventia churgicala

Metoda de inserare a protezelor mamare depinde de caracteristicile anatomice ale regiunii mamare si de recomandarile chirurgului. Incizia se poate face in santul submamar, periareolar sau sub brat. In orice situatie se va face tot posibilul pentru mascarea cicatricei. Apoi, se va crea un “buzunar” fie sub glanda mamara, fie sub muschiul pectoral mare (de la nivelul toracelui interior). Implanturile vor fi centrate sub mameloane.

Unii chirurgi considera ca plasarea protezei sub muschi reduce riscul contractiei capsulare. Poate fi necesara utilizarea unor tuburi de dren pentru cateva zile, postoperator. Plasarea acestei proteze poate genera dureri mai accentuate in perioada postoperatorie. Interventia chirurgicala poate dura 1-2 ore.

Te poti simti obosita si slabita pentru cateva zile dupa operatie. Vei purta un bandaj elastic sau un sutien chirurgical peste pansamentele din tifon. Discomfortul poate fi controlat prin medicatia administrata de medicul chirurg. Firele de sutura se indeparteaza dupa 7-10 zile, iar inflamatia locala va dispare in 3-5 saptamani.

Reluarea vietii cotidiene

Vindecarea este un proces gradat. Desi te poti simti bine in 1-2 zile, nu este recomandat sa te intorci la lucru pentru o saptamana sau chiar mai mult dupa operatie si nu vei putea relua activitatile sportive pentru cel putin o luna. Trebuie evitata ridicarea obiectelor deasupra capului. Daca ai simptome neobisnuite nu ezita sa consulti chirurgul.

Este recomandata purtarea permanenta a bustierei minim 3 luni ziua si 1 an noaptea. Dupa 3 luni se poate purta ziua un sutien confortabil, ferm fara push-up.

Cicatricile vor fi dure si roz pentru cel putin 6 saptamani. Apoi vor ramâne la acelasi stadiu pentru cateva luni, sau vor putea sa creasca usor in dimensiune. Dupa mai multe luni, cicatricile se vor estompa, dar nu vor dispare de tot niciodata.

Mamografiile trebuie facute la intervale recomandate de medic, asociindu-se si metode aditionale de investigare precum ecografia.

Prețuri începând de la 4500€, care includ:

 • Operația și implanturile
 • Anestezia
 • Ziua de spitalizare 
 • Reintervenția în caz de posibile complicații timp de 7-14 zile
 • Bustiera de susținere 
 • Controalele post-operatorii
 • Analizele de sânge 
 • Mesele
 • Medicamentația post-operatorie