AUGMENTARE GAMBE SI FESE
Augmentarea gambelor si a feselor reprezinta procedee chirurgicale prin care se imbunatateste forma si marimea gambelor si a feselor din mai multe motive:
- pentru a imbunatati conturul corporal
- pentru a corecta o asimetrie sau o malformatie congenitala
- pentru a suplini o lipsa de dezvoltare proportional cu restul corpului, mai ales la sportivi.
Sunt proceduri care se adreseaza atat barbatilor cat si femeilor, motiv pentru care si implanturile realizate au forme speciale in functie de sex.
Prin introducerea unor implanturi se creste diametrul gambelor cu cativa centimeri sau perimetrul bazinului.
Daca te gandesti la o augmentare de gambe sau fese, acest articol te va informa asupra acestei proceduri: in ce caz este utila, cum se realizeaza, la ce rezultate te poti astepta.
O augmentare a gambelor sau feselor poate imbunatati aspectul exterior si creste increderea de sine, dar nu creeaza neaparat o imagine care sa se suprapuna peste o imaginea ideala. Inainte sa te hotarasti pentru o interventie chirurgicala, creeaza-ti asteptari realiste si discuta aceste aspect cu medicul chirurg.
Cele mai bune candidate pentru augmentarea de gamba si fese sunt cele care cauta o imbunatatire si nu perfectiunea in aspectul lor exterior.
Daca nu gasesti raspunsul aici, nu ezita sa te adresezi direct medicilor nostri.
- Despre alegerea implantului
- Riscuri
- Programarea interventiei chirurgicale
- Pregatirea
- Tipul anesteziei
- Interventia churgicala
- Reluarea vietii cotidiene
Un implant de gamba sau fesa este reprezentata de o proteza formata dintr-o membrana siliconica umpluta cu gel siliconic. Aceste implanturi au diferite forme si dimensiuni. Chirurgul, de comun acord cu pacientul va stabili care este cel mai potrivit implant.
Augmentarea gambelor sau feselor este un procedeu chirurgical bine pus la punct. Dar ca orice intervenţie chirurgicala, are riscuri generale precum şi riscuri specifice acestui tip de intervenţie.
Cea mai frecventa complicatie o reprezinta contractia capsulara care apare atunci cand capsula ce se formeaza in jurul protezei incepe sa se stranga. Contractia capsulara poate fi tratata in mai multe feluri: excizia capsulei, incizia acesteia, indepartarea si inlocuirea protezei. Aceste complicatii sunt mult mai rare decat la nivelul protezelor de san.
O alta complicatie frecventa si precoce la nivelul gambelor este sindromul de compartiment, adica o crestere foarte mare a tensiunii in tesuturile si muschii gambei, cu dureri marcante si tulburari de sensibiliate care pot duce pana la tulburari de mers si chiar necesitatea scoaterii de urgenta a implanturilor. Aceasta complicatie apare mai ales la sportivi si la cei la care se aleg implanturi prea mari.
In cazul implanturilor fesiere, principala complicatie este data de migrarea-deplasarea implanturilor cu asimetrii marcante, care pot determina interventii de corectie.
Alte complicatii pot fi reprezentate de: sangerarea postoperatorie (cu reactii inflamatorii, dureri la nivel local) putand fi necesara reinterventia pentru controlul sangerarii. In ceea ce priveste infectia, aceasta apare in cazuri putine, in general la o saptamana dupa operatie (in unele cazuri este necesara indepartarea implantului şi repunerea lui dupa cateva luni de zile).
Pot apare tulburari de sensibilitate la nivelul tegumentelor de deasupra implantului (hiper-/hiposensibilitate sau parestezii) sau langa zona de incizie. Aceste tulburari dispar dupa un timp, dar sunt si pacienti la care sunt permanente.
Pot apare tulburări de sensibilitate la nivelul tegumentelor de deasupra implantului (hiper-/hiposensibilitate sau parestezii) sau lânga zona de incizie. Aceste tulburări dispar după un timp, dar sunt şi pacienti la care sunt permanente.
Ultima generatie de proteze sunt umplute cu gel siliconic inalt compresiv care nu curge chiar si atunci cand proteza se sparge.
Au fost pacienti cu implanturi de silicon care au descris simptome ale unor boli autoimune, cum ar fi sclerodermia şi unele artrite. Aceste simptome pot include durere articulara, febra, oboseala sau dureri la nivelul sanilor. Cercetarile efectuate nu au descoperit nici o legatura intre implanturile de silicon şi bolile tesuturilor conjunctive.
Cu toate ca majoritatea pacientilor nu au aceste complicatii, trebuie sa discutati cu medicul toate aceste aspecte pentru a fi siguri ca ati inteles toate riscurile si complicatiile care pot surveni in urma acestei interventii chirurgicale.
In cadrul consultatiei initiale, chirurgul trebuie sa evalueze starea de sanatate a pacientei si sa indice acesteia cea mai adecvata tehnica in functie de anatomie si tonusul tegumentar.
Este nevoie de o discutie sincera cu medical chirurg, in care sa iti expui asteptarile si in urma carora chirurgul sa iti expuna altenativele chirurgicale cu riscurile şi limitele fiecareia. Trebuie sa informezi chirurgul daca esti fumoatoare sau daca ai luat orice tip de medicatie. De asemenea, chirurgul te va informa cu privire la anestezia necesara operatiei, modul in care va decurge procedura, cat si despre costurile interventiei. Pe percursul acestei discutii nu ezita sa pui toate intrebarile pe care le ai si sa ceri lamuriri acolo unde lucrurile nu sunt clare.
Vei primi instructiuni preoperatorii, inclusiv in ceea ce priveste regimul alimentar, fumatul, administrarea sau evitarea anumitor medicamente. Pentru aceasta interventie, internarea in clinica va avea o durata de 1-2 zile. Trebuie sa te asiguri ca, dupa operatie, va fi cineva disponibil care sa te conduca acasa si care sa te ajute in zilele urmatoare.
De obicei, interventia se realizeaza in anestezie generala, ceea ce inseamna ca vei dormi pe tot parcursul operatiei. In anumite cazuri, bine selectate, cand se face o incizie foarte mica, chirurgul poate folosi anestezia locala combinata cu un sedativ. In acest caz, vei fi treaza, dar relaxata si vei simti un minim discomfort.
Metoda de inserare a protezelor depinde de caracteristicile anatomice ale regiunii si de recomandarile chirurgului. Incizia se poate face in şantul dintre fese sau in pliul din spatele genuchiului, cat mai scurta posibil (4-6 cm).
In orice situatie se va face tot posibilul pentru mascarea cicatricei. Mai apoi, se va crea un “buzunar” fie sub fascia gambei fie sub muschiul fesier mare in asa fel incat sa se obtina proiectia maxima a zonei.
Intervenţia chirurgicala poate dura 1-2 ore.
Dupa interventia chirurgicala
Te poti simti obosita si slabita pentru cateva zile postoperator. Vei purta un bandaj elastic peste pansamentele din tifon. Discomfortul poate fi controlat prin medicatia administrata de medic. Firele de sutura se indeparteaza dupa 7-10 zile, dar inflamatia locala va dispare in 3-5 saptamani.
Vindecarea este un proces gradat. Desi te poti simti bine in 1-2 zile, nu te poti intoarce la lucru pentru o saptamana sau mai mult si nu vei relua activitatile sportive pentru cel putin o luna. Cel putin 2 pana la 4 saptamani se evita pozitia sezanda pe suprafete tari pentru implanturile fesiere. Daca ai simptome neobisnuite nu ezita sa consulti chirurgul.
Cicatricile vor fi dure şi roz pentru cel puţin 6 saptamani. Apoi vor ramane la acelasi stadiu pentru cateva luni, sau vor putea sa creasca usor in dimensiune. Dupa mai multe luni cicatricile se vor estompa, dar nu vor dispare de tot niciodata.
Este recomandata efectuarea unei ecografii de control dupa 6-8 luni de la interventie.
Prețuri începând de la 4500€, care includ:
- Operația și implanturile
- Anestezia
- Ziua de spitalizare
- Reintervenția în caz de posibile complicații timp de 7-14 zile
- Controalele post-operatorii
- Analizele de sânge
- Mesele
- Medicamentația post-operatorie