ABDOMINOPLASTIE
Abdominoplastia este o importanta procedura chirurgicala pentru:
- indepartarea excesului de piele
- indepartarea excesului de grasime din zonele inferioare si de mijloc ale abdomenului
- refacerea peretelui abdominal.
- Cei mai buni candidati pentru abdominoplastie
- Planificarea Operatiei
- Unde va fi efectuata interventia
- Tipuri de anestezie
- Interventia
- Posibile complicatii
- Recuperare
Abdominoplastia este potrivita atat pentru barbati, cat si pentru femei, care au o stare generala buna de sanatate si care sunt deranjati de depozitele de grasime sau pliurile de piele situate pe abdomen care nu au putut fi indepartate cu ajutorul dietei, exercitiilor fizice, sau procedurilor cosmetice.
Procedura este indicata indeosebi femeilor carora dupa nastere, in urma intinderii muschilor abdominali si a pielii, acestea nu au mai putut reveni la normal.
Pacientii care doresc sa slabeasca trebuie sa amane interventia pana dupa stabilizarea greutatii. De asemenea, femeile care intentioneaza sa nasca, trebuie sa astepte deoarece muschii verticali ai abdomenului care sunt refacuti in timpul interventiei pot fi despartiti din nou in timpul sarcinii.
In timpul consultatiei initiale chirurgul tau va evalua starea ta de sanatate, va determina zonele cu depunere de grasime din zona abdominala, si va evalua cu grija tonusul pielii tale. E foarte important sa precizati chirurgului daca fumati, daca sunteti sub tratament, luati vitamine sau medicamente.
Daca, de exemplu, depozitul tau de grasime este limitat in zona de sub ombilic, poti solicita o procedura mai putin complexa numita abdominoplastie partiala, care poate fi adesea efectuata in ambulatoriu. Pe de alta parte insa, poti solicita mai mult decat o abdominoplastie partiala sau completa, poti efectua si lipoabsorbtia coapselor, pentru o silueta imbunatatita.
Daca fumezi, planifica sa te lasi de fumat cu cel putin 2 saptamani inainte de operatie si pentru cel putin inca 2 dupa. Evita expunerea la soare inainte de interventie, in special la abdomen si nu urma o dieta deoarece ambele incetinesc procesul de insanatosire. In cazul unei raceli sau infectii de orice fel, interventia chirurgicala va fi amanata.
In orice caz, chirurgul impreuna cu tine trebuie sa stabileasca care este procedura cea mai potrivita si care va avea rezultatul asteptat. In timpul consultatiei, chirurgul tau o sa iti explice despre anestezia pe care o va folosi, tipul aparatelor pe care le va folosi si costul acestor proceduri.
Medicul tau poate sa aleaga anestezia generala, asa incat pe parcursul interventiei vei dormi.
Se poate efectua si in anestezie spinala combinata cu un somnifer sau sedativ. De asemenea se poate folosi si anestezia locala, combinata cu un sedativ care iti da senzatia de somnolenta. Vei fi treaza si relaxata si regiunea ta abdominala va fi insensibila la durere.
Operatia de abdominoplastie poate sa fie de doua feluri:
Abdominoplastie completa- prin care se indeparteaza excesul de piele si se intaresc muschii pe toata zona abdominala, inclusiv in jurul ombilicului
Abdominoplastie partiala- prin care se indeparteaza doar excesul de piele de sub ombilic si intareste doar muschii abdominali inferiori.
Operatia de abdominoplastie completa de obicei dureaza de la doua la cinci ore, in functie de suprafata pe care se intinde grasimea. Interventiile partiale pot dura de la o ora la doua ore.
Cel mai adesea chirurgul va face o incizie pornind de la osul soldului la celalalt pe linia de deasupra pubisului. O alta incizie va elibera ombilicul de tesutul inconjurator. Apoi chirurgul separa pielea de peretele abdominal pe toata suprafata pana la coaste cu scopul de a elibera muschii verticali ai abdomenului. Muschii sunt cusuti din nou pe linia de mijloc. Acest lucru implica un nou perete abdominal, mai ferm dar si o talie mai ingusta.
La fel ca dupa orice interventie chirurgicala pot exista anumite complicatii. In cazul abdominoplastiei pot aparea urmatoarele:
- acumularea de lichid sub piele (seroame)
- hematoame
- infectie
- asimetria regiunii abdominale
- afectarea senzibilitatii regiunii abominale
- cicatrizare lenta
- embolism
In cadrul consultatiei, chirurgul va va informa despre eventualele complicatii in functie de starea ta de santate.
Desi s-ar putea ca sa nu poti fi capabila sa stai dreapta, trebuie sa incepi sa mergi cat se poate de repede posibil. Firele de sutura de la suprafata vor fi pastrate zece pana la douasprezece zile iar suturile interioare care dau protuberante prin piele se vor topi singure in doua sau trei saptamani.
S-ar putea sa treaca saptamani sau luni pana sa te simti la fel ca inainte din nou. Daca intri in operatie cu un abdomen cu muschi puternici, recuperarea din abdominoplastie va fi mult mai rapida. Unii oameni se reintorc la munca dupa doua saptamani, in timp ce altii au nevoie de trei sau patru saptamani sa se recupereze.
Exercitiile te vor ajuta sa te vindeci mai bine. Pana si persoanele care nu au facut niciodata exercitii fizice inainte ar trebui sa inceapa un program de exercitii care va reduce umflaturile, sansa aparitiei trombozelor si refacerea tonusului muscular. Exercitiile fizice solicitante trebuie insa evitate pana cand te vei simti confortabil.
Cicatricile pot parea urate in timpul primelor trei saptamani pana la sase luni pana cand se vindeca, dar aceasta este normal. E posibil sa treaca de la noua luni pana la un an pana ca cicatricile sa arate ca si tegumentul inconjurator.
Prețuri începând de la 4000€, care includ:
- Operația
- Anestezia
- Ziua de spitalizare
- Reintervenția în caz de posibile complicații timp de 7-14 zile
- Corset elastizant
- Controalele post-operatorii
- Analizele de sânge
- Mesele
- Medicamentația post-operatorie